2018 İnternet Kullanımı ve Sosyal Medya İstatistikleri

dipamer Kasım 16, 2018 0 Comments

We Are Social ve Hootsuite’in birlikte yayınladığı raporda en güncel dünya internet kullanım istatistikleri ve sosyal medya istatistiklerini sizler için derlemeye çalıştım. Bakalım Dünya’da 2018 İnternet kullanımı ve sosyal medya istatistikleri değişimleri nasıl olmuş. 

Dünya İnternet, Sosyal Medya ve Mobil Kullanım İstatistikleri

2018 yılının İnternet, sosyal medya ve mobil kullanıcı istatistikleri

  • 4.02 milyar internet kullanıcısı, dünya nüfusunun %53’ü
  • 3.19 milyar sosyal medya kullanıcısı, dünya nüfusunun %42’ si
  • 5.13 milyar mobil kullanıcısı, dünya nüfusunun %68’ i
  • 2.95 milyar mobil sosyal medya kullanıcısı,dünya nüfusunun %39’unu ifade etmektedir.

2017 verilerle karşılaştıracak olursak en büyük artış mobil ve sosyal medya kullanımında olduğu görülmektedir.

  • 3.81 milyar internet kullanıcısı, dünya nüfusunun %51’i
  • 3.02 milyar sosyal medya kullanıcısı, dünya nüfusunun %37’ si
  • 5.05 milyar mobil kullanıcısı, dünya nüfusunun %66’ sı
  • 2.78 milyar mobil sosyal medya kullanıcısı, dünya nüfusunun %34’ünü ifade etmektedir.

Dünya İnternet Kullanıcılarının Yaş Dağılımları

Geçen yılda yayınlanan rapora göre sosyal medya kullanım istatistikleri ve internet kullanım istatistiklerinin yanında bu sene kullanıcıların yaş dağılımları da yayınlandı. En yüksek yaş kullanımının %64 ile 16-64 yaş aralığında olduğunu görüyoruz.

Dünyada İnternet Kullanım İstatistikleri 

İnternet kullanımı istatistiklerine bakıldığında mobilin yıllara göre artış gösterdiği, bilgisayar kullanımının azaldığı görülmektedir.

Sosyal Medya İstatistikleri

2017 yılı sosyal medya istatistikleri verilerine göre dünyada 3.02 milyar sosyal medya kullanıcısı bulunmaktaydı. 2018 sosyal medya istatistiklerinde bu sayı 3.2 milyara ulaşmış durumda. Dünya genelinin %42’si sosyal medya kullanıcı ve mobil sosyal medya kullanıcı sayıları ise 2.9 milyara ulaşmış durumdadır.

İnternet Kullanım Araçları

Geçen yılda yayınlanan rapora göre sosyal medya kullanım istatistikleri ve internet kullanım istatistiklerinin yanında bu sene kullanıcıların yaş dağılımları da yayınlandı. En yüksek yaş kullanımının %64 ile 16-64 yaş aralığında olduğunu görüyoruz.

En Çok Kullanılan Sosyal Medya Platformları

2017 yılında Facebook istatistikleri incelendiğinde 2 milyar kullanıcı ile lider konumundaydı. 2018 sosyal medya kullanım istatistiklerine göre Facebook 2.1 milyar kullanıcı ile yine birinci sırada karşımıza çıkıyor. En çok kullanılan ikinci platform olan Youtube‘u Instagram takip ediyor. Bu sıralamanın geçen seneki sosyal medya istatistikleri ile aynı olduğunu görüyoruz. Ancak bu yıl Tumblr kullanıcı sayısı Twitter kullanıcı sayısının önüne geçmiş durumda. Sosyal medya pazarlama faaliyetlerinizde bu sıralamayı dikkate almanızı öneririm.

Not: 2017 sosyal medya istatistiklerine göre Tumblr kullanıcı sayısı 357 milyon, Twitter kullanıcı sayısı 328 milyondu.

2018 Facebook İstatistikleri

Aylık aktif Facebook kullanıcı sayısı 2.1 milyar ulaşmış durumda. Bu oran geçen sene Ocak ayına göre %15 artmış. Facebook’un toplam kullanıcı sayısının %56’sı erkek, %44’ü bayan.

Facebook Kullanıcıları Yaş Dağılımları

Facebook kullanıcılarının %34’ü 18-34 yaş grubu arasındadır. Facebook pazarlamaçalışmalarında hedefleme yaparken bu istatistiği dikkate almanızı öneririm.

Facebook Kullanım Araçları

Facebook kullanıcılarının %95’i bu platformu mobil araçlar üzerinden kullanmaktadır. Bu kullanıcı sayısı olarak 2 milyar kullanıcı demek! Facebook reklamlarınızı tasarlarken bu istatistik size önemli ipuçları verecektir.

Instagram İstatistikleri

Bu sene We Are Social, Instagram kullanıcı istatistiklerini de yayınladı. Verilere göre 800 milyon kullanıcıya sahip platformda kadın-erkek kullanıcı dağılımı neredeyse birbirine eşit

Instagram Kullanıcılarının Yaş Dağılımı

Instagram kullanıcılarının 1/3’ü 18-34 yaş grubu arasındadır. Kullanımı oldukça yaygın olan Instagram‘ın Facebook‘a göre yaş grubu arttıkça kullanım oranının düştüğü görülmektedir.

Mobil Kullanıcı İstatistikleri

Google‘ın en son açıkladığı değişikliklerde artık mobilin öneminin ne kadar arttığını görmüştük. Mobil kullanıcı sayısı her yıl düzenli olarak artmaktadır. 2018 mobil kullanıcı istatistiklerine baktığımızda da mobil kullanıcı sayısının 5.1 milyar olduğunu görmekteyiz. Görüldüğü üzere bu oran dünya nüfusunun %68’ine denk geliyor. Artık SEOçalışmaları, dijital pazarlama ve sosyal medya pazarlama stratejinizi mobile odaklamazsanız istediğiniz verimliliğe ulaşmanız zor olacaktır.

E-Ticaret Sektörleri

2018 E-Ticaret istatistiklerine göre en çok harcama moda ve güzellik malzemelerine yapılmış. En düşük harcama ise dijital müzik alanında gerçekleşmiş. Bu harcamalar geçen yıl ile kıyaslandığında;

En yüksek artış yiyecek ve kişisel bakım alanında gerçekleşmiş. En az artışa sahip harcama alanı ise oyun sektöründe gerçekleşmiş. Oyun üreticilerine duyurulur…

Yine 2018 E-Ticaret istatistiklerine göre tüketim mallarına olan harcamalar %8 artmış ve toplamda 1.77 milyar $ olarak gerçekleşmiş.

Tüm bu istatistikleri hedef kitle belirlemedijital ve sosyal medya pazarlama stratejileri, mecra seçimi ve diğer tüm faaliyetlerinizde kullanabilirsiniz.

Mobil Kullanıcı Araçları

Mobil kullanıcılarının hiç kuşkusuz en çok kullandığı araç akıllı telefonlar. Mobil kullanıcıların %57’si akıllı cihaz kullanıcısı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Akıllı Telefon Yazılımları

Akıllı cihaz kullanımında Android yazılımı büyük bir üstünlük sağlamış durumda. Web trafiğinin %73.5’i Android yazılımı yüklü telefonlar üzerinden sağlanmaktadır.

Mobil Kullanım Trafiği

Yıllar içerisinde web site trafiklerinin mobil payı artmaktadır. 2009 yılında web site trafiklerinin mobil payı %1 bile değilken, 2018 yılı itibariyle web site trafiklerinin yarısı mobilden sağlanmaktadır.

E-Ticaret İstatistikleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir